Nieuwe privacywet: wat te doen?

Nieuws

Zo voldoe jij aan de nieuwe regels…

Vanaf 25 mei treedt de nieuwe Europese wet voor databescherming in werking: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Deze wet is bedoeld om de privacy van burgers beter te beschermen. Hieronder staan alvast 5 maatregelen waar je rekening mee moet houden.

1. Privacyverklaring

• Het is van belang dat op de website een privacyverklaring wordt geplaatst. Hierin staat onder andere: bedrijfsgegevens, reden van de verwerking van persoonsgegevens, waar personen toestemming voor geven, rechten van personen (zoals recht op inzage, aanpassing en verwijdering) en welke beveiligingsmaatregelen genomen worden om de privacy van personen te waarborgen.
• Meer info? Bekijk de video op veiliginternetten.nl.

2. Contactformulieren

• Verklaar bij contactformulieren waarom informatie nodig is en waarom die betrekking heeft op de specifieke offerte- / contactaanvraag.
• Plaats een toestemmings-vinkboxje (opt-in), om bezoekers akkoord te laten gaan met de Privacyverklaring.
• Bewaar daarnaast ingevulde contactformulieren NIET online, om datalekken bij een hack te voorkomen.

3. SSL-certificaat (HTTPS)

• Onder de AVG is het verplicht om te zorgen voor een optimale beveiliging van persoonsgegevens. Maak je gebruik van formulieren of nieuwsbrief-aanmeldingen binnen je website, dan is een SSL-certificaat (HTTPS) verplicht. Een SSL-certificaat zorgt er namelijk voor dat gegevens die een bezoeker invult versleuteld worden verstuurd.
• Een SSL-certificaat is te herkennen aan een slotje en httpS:// in de URL.

4. Gebruikers in CMS

• Wanneer iemand een account heeft binnen het CMS (Content Management Systeem) van je website, moet deze persoon daar een geldige reden voor hebben. Dit moet apart vastgelegd worden, zodat duidelijk is wie waarom toegang heeft tot persoonsgegevens. Onnodige accounts moeten worden verwijderd.
• Stel een verklaring op waarin per gebruiker staat vermeld waarom diegene toegang heeft tot het CMS.

5. Actief beheer en beveiliging

• Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de website. Denk hierbij aan het pro-actief beveiligen van de website, het op de juiste manier updaten van thema’s + plugins en het maken van dagelijkse back-ups.
• Ben je hier niet in thuis? Vraag dan BIG-webdesign om het onderhoud voor je te regelen.

Wees zorgvuldig!

Naast de bovenstaande punten kent de AVG nog meer verplichtingen. Op deze pagina van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt je meer informatie over zaken waar je nog meer rekening mee moet houden.

Benieuwd hoe dit aan te pakken of wat BIG-webdesign jou uit handen kan nemen, stuur dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu